.
– Wil je een activiteit aanmelden voor de kalender? Log dan in en ga in Mijn VMBN naar Nascholingsagenda.
– De door de VMBN geaccrediteerde opleidingen verzorgen ook aanvullende scholingsactiviteiten. Kijk voor het aanbod op de websites van deze opleidingen
.
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Trainersopleiding: Mindfulness Verdiepen & Mindful Communiceren (MVMC)

19 mei @ 09:30 - 11 juni @ 17:00

€ 970

ZoMindful verzorgd samen met Gentleminds Instituut voor Compassie de geaccrediteerde mindfulness opleiding ‘Mindfulness Verdiepen & Mindful Communiceren’. Een praktische en verdiepende nascholing voor mindfulness trainers en andere professionals die werken met mensen en vertrouwd zijn met de beoefening van mindfulness. De opleiding is ontwikkeld door Zohair Elabd in samenwerking met Frits Koster en Lidewij Severins.

 

Inhoud opleiding MVMC

Na de opleiding ben je in staat zelfstandig de (vervolg) training Mindfulness Verdiepen & Mindful Communiceren (MVMC) te verzorgen. Concreet betreft het de volgende leerdoelen:

  • Het opdoen en verdiepen van eigen ervaring in alle in de training opgenomen oefeningen en vaardigheden, welke ook ingezet kunnen worden in eigen werkpraktijk en privédomein.
  • Het eigen maken van het curriculum van de training.
  • Het in staat zijn de training (of onderdelen van de training als je geen trainer bent) zelfstandig uit te voeren.

De opleiding betreft 5 dagen verdeeld over 2 opleidingsblokken en huiswerk.

De opleiding is zodanig van opzet dat je in vijf opleidingsdagen zowel de deelnemerstraining doorloopt als trainerskennis- en vaardigheden opdoet. Tussen de twee opleidingsweekenden zit enkele weken ruimte, zodat de oefeningen ook als deelnemer ervaren worden en er in huiswerkgroepjes met elkaar geoefend kan worden (fysiek of online).

De MVMC training

Aan de basis van de opleiding ligt het curriculum van de training ‘Mindfulness Verdiepen & Mindful Communiceren’.Een vervolgtraining op de mindfulness training MBSR/MBCT die tegemoet komt aan de behoefte van deelnemers om na 8 weken basistraining de beoefening voort te zetten en verder te ontwikkelen. De training kan echter ook gevolgd worden door deelnemers die op een andere manier kennis hebben gemaakt met mindfulness of bijvoorbeeld yoga beoefenen en zich interesseren in de inhoud van het programma.

De training biedt mindfulness verdieping en stressreductie in de vorm van mindful communiceren, kalmtemeditatie, compassiebeoefening, educatie en lichaamsgerichte oefening.
Als belangrijk onderdeel biedt de training de mogelijkheid om mindfulness ook buiten de meditatiemat handen en voeten te geven. Daar waar velen zich op de mat al snel of na enige oefening thuis voelen, blijkt het vaak nog uitdagend mindfulness in te zetten zodra we in contact treden met anderen. De training reikt handvatten aan die ingezet kunnen worden om mindful en authentiek te communiceren en de verbinding en relatie met onszelf en anderen verder te onderzoeken, te verdiepen en waar mogelijk te verbeteren.

De kwaliteit van onze relaties is immers minstens net zo belangrijk voor de kwaliteit van ons leven als onze individuele mindfulness beoefening.

De MVMC training is opgebouwd a.d.h.v. 4 pijlers

1. Verdiepen van mindfulness vaardigheden

2. Mindful communiceren

3. Vergroting van het lichaamsbewustzijn (interoceptie)

4. Versterking van het kalmeringssysteem

Duur training

De training bestaat uit 6 bijeenkomsten van 2,5 uur, inclusief dagelijkse thuisbeoefening, werkboek, audiobestanden en een (optionele) oefendag als 7e bijeenkomst.

Inhoudelijk thema’s en oefeningen

Meditatieoefeningen

• Kalmtemeditatie, waarmee we rust en concentratie cultiveren en dit naargelang behoefte kunnen inzetten.

• (zelf-)Compassie middels mildheidmeditatie en compassiegerichte oefeningen, wat ons helpt in relatie tot onszelf en anderen.

• Waardengerichte meditatie. We onderzoeken hoe we met het zetten van een intentie meer kunnen leven en communiceren vanuit onze waarden.

• Elementenmeditatie. We vergroten ons lichaamsbewustzijn en het besef van onderlinge verbondenheid.

Mindful communiceren

• We doen oefeningen met ondersteunende educatie die inzichtelijk maken wat er gebeurt in contact met anderen. Hierdoor verkrijgen we ook in communicatie meer zicht op onze conditioneren en hoe we ons hieruit kunnen bevrijden.

• We oefenen ervaringsgericht en ontdekken hoe we contact kunnen verdiepen en verbeteren, authentiek(er) kunnen communiceren en daar waar nodig miscommunicatie kunnen voorkomen door beter op te merken wat er feitelijk gebeurt in plaats van hoe wij iets interpreteren.

• De oefeningen helpen om ook in contact ons systeem te kalmeren en met meer vertrouwen en plezier contact tegemoet te treden.

• We leren mindful aanwezig zijn en luisteren op een manier die voedend en behulpzaam is voor onszelf en voor degene met wie we in contact zijn.

• We ontwikkelen de vaardigheid van mindful spreken, waarbij we onderzoeken hoe we ook in gesprek de kwaliteiten van mindfulness kunnen inzetten als we spreken.

• We oefenen mindful reageren bij conflict. Wat gebeurt er bij conflict en hoe kunnen we meer verbindend communiceren.

Lichaamsgerichte oefeningen

• We maken kennis met Yin yoga en hoe deze yogavorm kan bijdragen aan verdere stressreductie, het versterken van ons kalmeringssysteem, een gezond lichaam/geest systeem bevordert alsmede onze mindfulness kan ondersteunen. We leren een aantal toegankelijke oefeningen die samen een korte les vormen. Ook kunnen de oefeningen los gebruikt worden bij het begeleiden van mindful bewegen.

• We maken kennis met Yoga nidra meditatie en ontdekken hoe dit ons kalmeringssysteem versterkt en bijdraagt aan het vergroten van inzicht.

Educatie en andere oefeningen

• We vergroten ons inzicht in behoeften en waarden van onszelf en anderen in contact.

• We maken kennis met drie emotieregulatie- of motivatiesystemen en welke rol deze spelen in ons leven en contact en hoe we hier meer evenwicht in kunnen vinden.

• We verkrijgen inzicht in de werking van ons autonome zenuwstelsel, de relatie met ons kalmeringssysteem en hoe we deze kunnen versterken in de beoefening van meditatie, in lichaamsgerichte oefening en in contact.

Bronnen

De in de training aangeboden oefeningen bevatten elementen of zijn gebaseerd op oefeningen uit bestaande methodieken en verschillende tradities. Daar waar dit mogelijk en behulpzaam is, zijn elementen gecombineerd. De oefeningen zijn gekozen op hun specifieke en complementaire eigenschappen. Hierbij is vooral gekozen voor oefeningen die gelieerd zijn aan mindfulness, mindfulness elementen bevatten of hierin ondersteunend zijn, veel oefeningen zijn evidence-based. De oefeningen en bijbehorende educatieve elementen zijn verbonden of geïnspireerd uit de volgende methoden en stromingen:

– Interpersoonlijke Mindfulness – Geweldloze/verbindende communicatie – Greenzone communicatie – Deep Listening – Compassietraining: Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) – Verschillende Boeddhistische tradities – Yin yoga – Communicatie trainingen – Theatersport


Doelgroep opleiding

De opleiding is toegankelijk voor iedereen die opgeleid is als mindfulness trainer. Ook meditatiebegeleiders, yogadocenten, (G)GZ-hulpverleners, coaches, leraren, communicatietrainers en andere professionals die werken met mensen en vertrouwd zijn met de beoefening van mindfulness – bijvoorbeeld via het eerder gevolgd hebben van een MBSR, MBCT of Breathworks mindfulness training of die minimaal een jaar vertrouwd zijn met een regelmatige beoefening van mindfulness zijn welkom. Na de opleiding kan de groepstraining MVMC verzorgd worden, mits je basis trainersvaardigheden bezit, bijvoorbeeld als MBSR/MBCT trainer. In alle andere gevallen kan je elementen uit het programma gebruiken in de eigen beroepspraktijk. De opleiding is door het Mindfulness Register geaccrediteerd voor 52 punten.

Gegevens

Begin:
19 mei @ 09:30
Einde:
11 juni @ 17:00
Kosten:
€ 970
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , ,
Site:
https://www.instituutvoormindfulness.nl/nascholingen/

Organisator

Gentleminds, Instituut voor Compassie
Telefoon:
023 5834349
E-mail:
info@instituutvoormindfulness.nl
Site:
https://gentleminds.nl

Locatie

Oohm Vogelenzang (NH)
Bekslaan 22
Vogelenzang, 2114 AR
+ Google Maps
Site:
https://oohm.nl