9 februari, 2023

Irena Veringa gepromoveerd met MBCP-fear

De 9-weekse MBCP-fear training (mindfulness-based childbirth and parenting-angst) leert zwangeren en hun partners de angst te dragen voor de bevalling. VMBN-lid Irena Veringa van ‘Mind In Geboorte’ legde tijdens de openbare verdediging van haar proefschrift uit dat dit aantoonbaar leidt tot een afname van de vraag naar pijnbestrijding en zelf verzochte keizersneden.

MBCP-fear vergroot het welbevinden van de zwangere en het kind, en drukt de kosten rondom de bevalling. Wij weten dat het Zilveren Kruis en VGZ de MBCP-fear training al gedeeltelijk vergoeden (onder voorwaarden). Informeer hier ook naar bij jouw zorgverzekeraar.

Irena Veringa promotie MBCP-Fear

Op 27 januari 2023 promoveerde verloskundige en VMBN-lid Irena Veringa aan de Universiteit van Amsterdam. Haar proefschrift onder de titel “On fear of childbirth and mindfulness” gaat over een nieuwe benadering van angst voor de bevalling door verloskundigen.

Irena legde tijdens de openbare verdediging van haar proefschrift uit dat angst voor de bevalling bij zwangeren leidt tot een vraag om meer pijnmedicatie, meer ondersteuning van de verloskundigen en vaker een keizersnede.

Haar onderzoek heeft bewezen dat vrouwen hier minder om vragen door de toename van open bewustzijn als resultaat van het mediteren. Dit maakt dat zij hun angstige gevoelens of gedachten konden opmerken zonder erop te reageren en konden blijven participeren in het geboorteproces. Het in een groep met gelijkgestemden beoefenen van mindfulness levert een duurzame bijdrage aan het omgaan met angst waardoor minder medische/klinische interventies nodig blijken te zijn.

Mark Williams, de grondlegger van MBCT, zegt het volgende over MBCP-fear: “Many congratulations for your excellent and ground-breaking work”

Verder lezen? Zie Beter bevallen ondanks angst, met mindfulness – Universiteit van Amsterdam (uva.nl)