1 april, 2021

VMBN-Ledendag: ‘Mooie kickoff die smaakt naar meer!’

Confronterend. Geraakt. Wakker gemaakt rondom dit thema. – Zomaar een greep uit de reacties tijdens de VMBN-Ledendag over diversiteit en inclusie(D&I): D&I in ons DNA. Met de ‘privilege walk’ maakte begeleider Amir Nazar de kansenongelijkheid tussen verschillende groepen letterlijk zichtbaar.

privilege walk startpositie

Privilege walk: de startpositie lijkt voor iedereen gelijk. Toch komen we niet allemaal op dezelfde plek uit… (Foto: Jassir Jones)

 

De organiserende taskforce Diversiteit en Inclusie, zelf heel divers van samenstelling, wist een sfeer te scheppen van vertrouwen en kwetsbaarheid, saamhorigheid en respectvolle reflectie. Na de privilige walk deelden de deelnemers in breakout-rooms hun ervaringen en vragen over de uitkomsten van de privilege walk, over diversiteit en ongelijkheid in de mindfulnesswereld en daarbuiten en hoe we daarmee om (kunnen) gaan.

Belemmeringen

In de chat kwam de behoefte naar voren aan meer inzicht in wat belemmerende factoren zijn voor groepen die nauwelijks deelnemen. Eén ervan zit in sociaal-economische omstandigheiden. Een gewaardeerde tip in dit verband: verschillende gemeenten bieden subsidie om trainingen voor minder bedeelde groepen bereikbaar te maken; soms ook onder de hoed van speciale programma’s voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Maar ook andere factoren kunnen een rol spelen. Hoe kijken bijvoorbeeld andere groepen/culturen aan tegen mindfulness?

Samen verder

Er was confronterend ongemak: ‘Zo veel privilege maakt mij ook schatplichtig om iets terug te doen,’ zei iemand. Maar ook was er inspiratie en nieuwsgierigheid ‘om te ontdekken wat in mijn blinde vlek verborgen zit’. Pas als dat zichtbaar wordt, kunnen we het aangaan en ermee werken. Hoe kunnen de houdingskwaliteiten van mindfulness ons helpen als we de ander ontmoeten? Hoe kunnen we, als mens en zeker ook als trainer, een open en aandachtige houding cultiveren, úít automatische gedachten en aannamen stappen als het gaat om diversiteit en inclusie?

Een belangrijke stap in de bewustwording als mens, als mindfulnesstrainer, als werkveld en als beroepsvereniging is gezet. Zoals iemand in de chat enthousisast liet weten: ‘Mooie kickoff, smaakt naar meer!’ Wel, er kómt ‘meer. Taskforce-lid Hong-Ling Chi gaf alvast een inkijkje in de plannen: een bijeenkomst met Celina Groothuizen over lhbti, een vervolgworkshop met Amir Nazar, een ontmoeting over inclusief taalgebruik. En wie weet wat nog meer, we hebben nog veel samen te ontdekken.

Terugkijken

De korte video hieronder geeft een indruk van deze Ledendag. Kon je er niet bij zijn? Of wil je het nog een keer meemaken? Van het hele evenement is een opname gemaakt (met uitzondering van de breakout rooms en de chat). Leden van VMBN/VVM kunnen deze video aanvragen door een e-mail te sturen naar info@vmbn.nl, met als onderwerpregel: aanvraag ledendagvideo. Vermeld daarin je naam, e-mailadres en registratienummer. Je ontvangt dan, na betaling, een linkje naar de opname. (Kosten: €7,50 voor nieuwe aanmeldingen; geen, als je je al aangemeld had voor de livestream.)

Video: impressie Ledendag 2021, thema: Diversiteit en inclusie (foto: Jassir Jones)