Erkende opleidingen

Door de VMBN erkende opleiding tot mindfulnesstrainer

De VMBN erkent verschillende opleidingstrajecten aangaande het geven van MBSR / MBCT. Er kan gekozen worden voor één langere opleiding bij een van onderstaande erkende instellingen, of voor een zogenaamd “samengesteld traject” bij verschillende instanties of docenten. Hieronder kunt u meer lezen over deze twee opleidingsroutes.

1.  Opleidingen MBSR en/of MBCT

N.B. In 2015 is begonnen met hervisitatie van verschillende opleidingen. Accreditatie wordt verleend voor een periode van drie jaar. Voor deze VMBN-erkenning geldt de voorwaarde dat er in deze periode geen grote wijzigingen plaatsvinden in de opleidingsopzet. Voor de eisen waaraan een opleidingstraject moet voldoen verwijzen wij u naar de pagina’s over criteria.

Opleidingen die door de VMBN zijn geaccrediteerd:

    Opleidingen die daarnaast door de VMBN erkend worden:

  • Totale certificeringsprogramma van het Center for Mindfulness in de VS.
  • Post-HBO opleiding tot mindfulnesstrainer HU, Hogeschool Utrecht (deze opleiding werd tot 2014 gegeven)
  • Post-graduaat Mindfulness Artveldehogeschool Gent
  • Institut für Achtsamkeit und Stressbewältigung in Duitsland.
  • Trainersdeel van het Mindfulnessbased Master Program van het Centre for Mindfulness Research and Practice in Bangor, Wales
  • Masters Degree in MBCT, Oxford, Engeland

2.  Samengesteld opleidingstraject

De VMBN erkent ook een opleidingstraject in MBSR / MBCT bij verschillende instanties en docenten, gelijkwaardig aan bovenvermelde programma’s. Klik hier voor de criteria betreffende de verplichte opleidingsonderdelen.
NB.:
bij een samengesteld opleidingstraject dat bestaat uit onderdelen gevolgd bij verschillende instanties, volgt het lid supervisie bij een door de VMBN aangewezen docent. Deze geeft tenminste drie uren supervisie tijdens een door het lid gegeven achtweekse training, en beoordeelt tevens het reflectieverslag, dat tijdens diezelfde training wordt geschreven. Voor beoordelen en feedback op het reflectieverslag door de supervisor worden 2 uren gerekend. Aan het traject zijn kosten verbonden. Neemt u s.v.p. vooraf contact op met de VMBN om uw supervisietraject in te plannen.

De VMBN supervisoren zijn:
Lot Heijke – info@presentmind.nl – 020 – 685 45 92
Joke Hellemans – j.hellemans@planet.nl
Ingrid van den Hout – ingridvandenhout@hetnet.nl – 06- 23 87 48 20