Erkende opleidingen

Door de VMBN erkende opleiding tot mindfulnesstrainer

De VMBN erkent verschillende opleidingstrajecten aangaande het geven van MBSR / MBCT. Er kan gekozen worden voor één langere opleiding bij een van onderstaande erkende instellingen, of voor een zogenaamd “samengesteld traject” bij verschillende instanties of docenten. Hieronder kunt u meer lezen over deze twee opleidingsroutes.

1.  Opleidingen MBSR en/of MBCT

N.B. In 2015 is begonnen met hervisitatie van verschillende opleidingen. Accreditatie wordt verleend voor een periode van drie jaar. Voor deze VMBN-erkenning geldt de voorwaarde dat er in deze periode geen grote wijzigingen plaatsvinden in de opleidingsopzet. Voor de eisen waaraan een opleidingstraject moet voldoen verwijzen wij u naar de pagina’s over criteria.

Lees hier de verkorte versie van de uitnodiging die over hervisitatie naar de opleidingen is gestuurd.

    Opleidingen die door de VMBN gevisiteerd worden voor accreditatie:

 • IAM (Instituut voor Aandacht en Mindfulness, Belgie) – gehele certificeringsprogramma
  (zgn. “lange traject”) (accreditatie tot 8 april 2018)
 • See True Mindfulness opleiding – gehele certificeringsprogramma
  (zgn. “lange traject”) (accreditatie tot 8 april 2018)
 • Post-academische opleiding tot mindfulnesstrainer, Radboud Universitair Medisch Centrum voor Mindfulness (accreditatie tot 15 oktober 2018)
 • Centrum voor Mindfulness Amsterdam (gehele programma) (accreditatie tot 1 december 2018)
 • IvM (Instituut voor Mindfulness, Nederland)

    Opleidingen die daarnaast door de VMBN erkend worden:

 • Totale certificeringsprogramma van het Center for Mindfulness in de VS.
 • Post-HBO opleiding tot mindfulnesstrainer (HU, Hogeschool Utrecht)
 • Post-graduaat Mindfulness Artveldehogeschool Gent
 • Institut für Achtsamkeit und Stressbewältigung in Duitsland.
 • Trainersdeel van het Mindfulnessbased Master Program van het Centre for Mindfulness Research and Practice in Bangor, Wales
 • Masters Degree in MBCT, Oxford, Engeland

2.  Samengesteld opleidingstraject:

De VMBN erkent ook een opleidingstraject in MBSR / MBCT bij verschillende instanties en docenten, gelijkwaardig aan bovenvermelde programma’s. Klik hier voor de criteria betreffende de verplichte opleidingsonderdelen.
NB.:
bij een samengesteld opleidingstraject dat bestaat uit onderdelen gevolgd bij verschillende instanties, volgt het lid supervisie bij een door de VMBN aangewezen docent. Deze geeft tenminste 3 uren supervisie tijdens een door het lid gegeven 8-weekse training, en beoordeelt tevens het reflectieverslag, dat tijdens diezelfde training wordt geschreven. Voor beoordelen en feedback op het reflectieverslag door de supervisor worden 2 uren gerekend. Aan het traject zijn kosten verbonden. Neemt u svp. vooraf contact op met de VMBN om uw supervisietraject in te plannen.