Soorten mindfulnesstraining

Basistrainingen

Mindfulnesstraining MBSR
Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) is begin jaren tachtig ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn, moleculair bioloog én beoefenaar van Vipassana-meditatie en yoga. De MBSR is een groepstraining volgens een vast protocol, gebaseerd op Westerse wetenschappelijke kennis uit de medische biologie en de psychologie, en op Oosterse psychologische kennis en vaardigheden als meditatie en yoga.

Mindfulnesstraining MBCT
Mindfulness Based Cognitive Therapy, of Aandachtgerichte Cognitieve Therapie, is een variant van MBSR, specifiek gericht op terugvalpreventie bij depressie. Deelnemers leren in het bijzonder om negatieve gedachten en gevoelens, die de depressie kunnen aanwakkeren, te zien als voorbijgaande gebeurtenissen in de geest.

Vervolgtrainingen

Compassietraining MBCL of MSC
Mindfulness Based Compassionate Living (MBCL) is een wetenschappelijk onderbouwde 8-weekse verdieping van de mindfulnesstraining, gebaseerd op een
wetenschappelijk onderbouwde visie op het belang van (zelf)compassie.

Mindful Self-Compassion (MSC) is een wetenschappelijk onderbouwd 8-weeks trainingsprogramma van Kristin Neff en Christopher Germer en ontwikkeld om de vaardigheid van zelfcompassie te versterken. De MSC training leert deelnemers om met vriendelijkheid, zorg en begrip te kunnen reageren op moeilijke momenten in hun leven.

Interpersoonlijke mindfulness IPM

Het Interpersonal Mindfulness Programma (IMP) oefent in het versterken van mindfulness in contact met anderen. Het IMP is zowel geworteld in een aandachtige levenswijze als in de meest recente wetenschappelijke inzichten vanuit Westerse interpersoonlijke neurobiologie en sociale psychologie. Het is een verdieping van het werk van Jon Kabat Zinn. De training is gebaseerd op de beoefening van Insight Dialogue.

Trainingen voor specifieke doelgroepen

Er zijn verschillende mindfulnesstrainingen die zich specifiek richten op een bepaalde groep, zoals bijvoorbeeld kinderen.
De VMBN beraad zich op hoe de kwaliteit van deze mindfulnesstrainingen zoveel mogelijk te kunnen waarborgen.
Nadere informatie hierover volgt nog.