Retraites

Langere tijd in stilte oefenen is essentieel voor de (persoonlijke) ontwikkeling van mindfulnesstrainers. Een retraite verdiept de beoefening en daarmee het trainerschap. Het gevolgd hebben van stilteretraite(s) is een toelatingseis voor het VMBN lidmaatschap. Ook na de voltooiing van de opleiding blijft het volgen van stilteretraites een belangrijk onderdeel voor het vakmanschap van de mindfulnesstrainer (zie ‘richtlijnen voor vervolg retraites’ verderop deze pagina).

Aanbod

Er is nationaal en internationaal een rijk aanbod aan stilteretraites. Het is niet de taak van de VMBN om ieder retraite-aanbod te beoordelen. We vinden het belangrijk dat je als deelnemer een keuze hebt in het volgen van retraites, daarom geven we je liever handvatten om tot een goede keuze te komen.

Wil je VMBN-lid worden, zie dan de retraitecriteria voor toelating hieronder. Ben je al lid en wil je je verder verdiepen, dan geven we je graag richtlijnen mee. Zo kun je zelf inschatten of een retraite passend voor je is of niet.  


Retraitecriteria voor toelating lidmaatschap VMBN

  1. Duur van de retraite
    Je hebt in de afgelopen 4 jaar een retraite gevolgd van minimaal 10 opeenvolgende etmalen of twee retraites van minimaal 5 opeenvolgende etmalen.
  2. Live of online
    Een retraite van 10 opeenvolgende etmalen heb je live gevolgd. Als je twee retraites van 5 opeenvolgende etmalen hebt gevolgd, was tenminste één daarvan een live retraite, de andere mag online gevolgd zijn. 
  3. Traditie
    De gevolgde retraite is een begeleide ‘stilteretraite’ uit een van de volgende tradities: MBSR, Vipassana, Zen, Shambala, Shamatha of Dzogchen, gegeven door een ervaren retraitebegeleider (zie voor meer informatie onder aan deze pagina onder het kopje: “Keuze retrairebegeleider”).
  4. Stilte
    De retraite verloopt geheel of grotendeels in stilte, afgewisseld met begeleide meditatie, yoga of een dhamma talk, of een individuele of groepsuitwisseling met een meditatieleraar (maximaal 1 uur per dag). Zie voorbeeld van een dagprogramma.
  5. Retraitebegeleider
    Zie ook verderop in deze pagina “Keuze retraitebegeleider”
    Een retraite van 10 opeenvolgende etmalen dient gevolgd te worden bij een andere retraitebegeleider dan de hoofddocent van de opleiding. Wanneer er twee retraites van minimaal 5 opeenvolgende etmalen worden gevolgd, dient tenminste één van de twee retraites bij een andere docent dan de hoofddocent van de opleiding te zijn gevolgd.

Richtlijnen vervolg retraites

Ben je al VMBN-lid en wil je je verder verdiepen, dan geven we je graag richtlijnen mee. Zo kun je zelf inschatten of een retraite passend voor je is of niet. Sta je ook in het Mindfulness Register ingeschreven, lees dan ook de Richtlijnen Retraites (pagina downloads). 

  1. Duur van de retraite
    De retraite duurt minimaal 5 aaneengesloten etmalen.
  2. De retraite(s) mag/mogen live of online gevolgd zijn.
  3. Bij voorkeur is de retraite in de traditie van MBSR, Vipassana, Zen, Shambala, Shamatha of Dzogchen. Je mag hiervan afwijken.
  4. De retraite verloopt grotendeels in stilte, afgewisseld met begeleide meditatie, yoga of een dhamma talk, of een individuele of groepsuitwisseling met een meditatieleraar. Er is een vrijere vorm mogelijk dan bij de toelating. Ook het volgen van een retraite interpersoonlijke mindfulness past hierbij. 

Keuze retraitebegeleider

In het kader van de opleiding tot mindfulnesstrainer vinden we het belangrijk dat je geconfronteerd wordt met verschillende rolmodellen, zodat je op basis hiervan jouw eigen stijl kunt ontwikkelen. Bij het kiezen van een retraitebegeleider kun je letten op:

  • opleiding, achtergrond en ervaring van de retraitebegeleider,
  • traditie (MBSR, Vipassana, Zen, Shambala, Shamatha of Dzogchen) waarin de retraiteleraar is opgeleid en geautoriseerd om retraites in te geven
  • als je een retraite volgt binnen het instituut waar je opgeleid wordt, let dan op dat je tijdens je opleiding te maken krijgt met meerdere rolmodellen om je het vak van mindfulnesstrainer eigen te maken,
  • belichaming van mindfulness en compassie door de retraitebegeleider,
  • referenties van ervaren trainers die bij de betreffende retraitebegeleider een retraite hebben gevolgd,
  • wat deze persoon jou te bieden heeft waarmee je verder komt in je persoonlijke beoefening en ontwikkeling tot mindfulness trainer.

Klik hier voor een voorbeeld van een dagprogramma.