Lidmaatschap VMBN

Ben je geïnteresseerd om lid te worden van de VMBN? Natuurlijk wil je eerst weten wie we zijn. Lees hier meer over onze vereniging.

Je kunt lid of vriend van de VMBN worden. Als lid betaal je jaarlijks contributie, als Vriend van de VMBN betaal je jaarlijks een bijdrage. Klik hier om je aan te melden als Vriend van de VMBN.

Voor jou als mindfulnesstrainer heeft het lidmaatschap een aantal belangrijke voordelen. Zo geeft het VMBN lidmaatschap aan cursisten, zorgverzekeraars en andere verwijzers vertrouwen in je vakmanschap. En voor jou is de VMBN het platform waar je collega-trainers kunt ontmoeten en het trainerschap kunt verdiepen. Hieronder staan meer voordelen. Verderop lees je meer over de voorwaarden en kosten van het lidmaatschap. 

Wat doen wij voor jou als lid?

 • We bieden je mogelijkheden tot netwerken met collega’s, bijvoorbeeld tijdens de ledendagen, in thema-gerichte bijeenkomsten van leden voor leden (Ontmoetingen) en in onze besloten groepen op de social media.
 • We behartigen je belangen. Bijvoorbeeld door het op de kaart zetten van mindfulness in de maatschappij (zoals in de domeinen onderwijs, gezondheidszorg, bedrijfsleven, overheid en justitie) en door bij zorgverzekeraars te lobbyen voor vergoeding van trainingen aan deelnemers.
 • In het ledendeel van de website vind je onder andere ondernemersinformatie, bijvoorbeeld over de AVG en andere relevante regelgeving, vergoedingen door zorgverzekeraars en een voorbeeld van algemene voorwaarden.
 • Voor alle leden die zzp’er zijn, is er de mogelijkheid gebruik te maken van het collectieve lidmaatschap van ZZP Nederland, waar je terecht kunt voor diensten (o.a. verzekeringen) en informatie over ondernemerschap en belangenbehartiging in Den Haag.
 • We hebben een samenwerkingsverband met Vitaal Bedrijf. Trainers die werkzaam zijn op de werkvloer kunnen hier hun aanbod plaatsen en zo meer cursisten werven.
 • Je hebt inspraak in de algemene ledenvergadering.
 • Je kunt gebruikmaken van de klachtenregeling voor jouw cursisten.
 • Verder krijg je een eigen profielpagina in ons online trainersbestand. Hieraan kan je ook trainingen die je geeft aanbieden. Dit maakt jouw praktijk en je eigen trainingsaanbod vindbaar. Organiseer je een bijzondere mindfulnessactiviteit? Die mag (onder voorwaarden) in de agenda activiteiten mindfulness.
 • Je kunt via de website intervisiegenoten vinden. 
 • Je kunt actief worden in werkgroepen en commissies en zo mee bepalen hoe we mindfulness verder brengen in Nederland. Je kunt ook zelf een werkgroep oprichten.
 • Je ontvangt de VMBN Nieuwsbrief  én je kunt voor jouw PR gebruikmaken van onze factsheets over mindfulness.
 • Je ontvangt de Wetenschapsnieuwsbrief en blijft zo op de hoogte van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen. 

Benodigde opleiding en ervaring

Leden van de VMBN zijn mindfulnesstrainers die goed zijn opgeleid in het geven van trainingen en ruime ervaring hebben in het beoefenen en toepassen van mindfulness. Leden moeten een door de VMBN geaccrediteerde opleiding tot mindfulnesstrainer in MBSR of MBCT hebben gevolgd. Naar verwachting wordt dit de komende jaren uitgebreid met nieuwe geaccrediteerde opleidingen in andere erkende Mindfulness Based Programma’s. Als je (nog) niet aan de lidmaatschapscriteria voldoet, maar je (al) wel wilt aansluiten bij onze vereniging, dan kan je Vriend van de VMBN worden. Kijk hier voor de toelatingscriteria voor het lidmaatschap.

Aanvullende scholing en bijhouden praktijkervaring

Van onze leden verwachten we dat zij regelmatig nascholingen en stilteretraites volgen, deelnemen aan supervisie en intervisie en mindfulnesstrainingen geven. 

Kosten lidmaatschap

De kosten voor lidmaatschap of Vriend van de VMBN vind je op de pagina Kosten lidmaatschap.

Ja, ik wil me aanmelden als lid!

Fijn, we nodigen je van harte uit. Wat moet je doen?

 • Vul het aanmeldformulier in.
 • Upload tegelijk de gevraagde documenten en certificaten van de voor het lidmaatschap relevante gevolgde opleidingen of scholingen.
 • Wij sturen een bevestigingsmail met informatie over de verdere registratieprocedure en een factuur voor € 50,- Dit zijn de administratiekosten om je aanvraag in behandeling te kunnen nemen. Indien je aanvraag wordt afgewezen, ben je toch deze administratiekosten verschuldigd. 
 • Zodra je aanvraag is behandeld ontvang je bericht. We streven ernaar om je aanvraag binnen 4 weken te behandelen.

Mindfulness Register

Als lid van de VMBN kan je je ook registreren in het Mindfulness Register. Dit is het kwaliteitsregister voor MBSR- en MBCT mindfulnesstrainers in Nederland. Registerleden voldoen aan de eisen die zorgverzekeraars en bedrijven stellen om voor vergoeding in aanmerking te komen (voorheen was dit de categorie 1 certificering). Als je registerlid bent, vermelden wij dit ook op de VMBN website.