Lidmaatschap VMBN

Ben je geïnteresseerd om je als lid aan te sluiten bij de VMBN? Natuurlijk wil je eerst precies weten wie we zijn. Lees hier de algemene informatie over onze beroepsvereniging.

Per 1 januari 2023 kan je lid of vriend van de VMBN worden.  Als lid betaal je jaarlijks contributie, als Vriend van de VMBN betaal je jaarlijks een bijdrage. Klik hier om je aan te melden als Vriend van de VMBN.

Leden van de VMBN zijn mindfulnesstrainers die goed zijn opgeleid in het geven van de training en dat daarnaast ruime ervaring hebben in het beoefenen en toepassen van mindfulness. De VMBN verwacht van haar trainers dat ze mindfulness belichamen en de mindfulness based programma’s (MBP’s, zoals de MBSR of MBCT) overbrengen op anderen. Het VMBN-lidmaatschap geeft daarmee deelnemers en zorgverzekeraars vertrouwen in je vakmanschap.

Benodigde scholing en ervaring

Leden moeten een door de VMBN geaccrediteerde opleiding tot mindfulnesstrainer in MBSR of MBCT hebben gevolgd. Naar verwachting wordt dit in 2023 uitgebreid met nieuwe geaccrediteerde opleidingen in andere erkende MBP’s. Als je (nog) niet aan de lidmaatschapscriteria voldoet, maar je (al) wel wilt aansluiten bij onze vereniging, dan kan je Vriend van de VMBN worden.

Kijk hier voor de volledige lidmaatschapscriteria.

Aanvullende scholing en bijhouden praktijkervaring

Van alle leden verwachten we dat zij regelmatig nascholing volgen, deelnemen aan supervisie en intervisie, stilteretraites volgen en zelf trainingen geven. Vanaf 1 januari 2023 bestaat de mogelijkheid voor VMBN leden om je aan te melden in het Mindfulness Register. Dit onafhankelijke kwaliteitsregister is de plek waar je je gegevens voor herregistratie kunt uploaden om ook in de toekomst als goed gekwalificeerd lid geregistreerd en vindbaar te blijven. De kosten voor registratie bedragen 275,00 voor een periode van 5 jaar.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor lidmaatschap of Vriend van de VMBN vind je op de pagina Kosten lidmaatschap.

Wat doen wij voor jou als lid?

 • We bieden je mogelijkheden tot netwerken met collega’s, bijvoorbeeld tijdens de ledendagen, in thema-gerichte bijeenkomsten (Ontmoetingen) en in onze besloten groepen op de social media.
 • We organiseren webinars en ledendagen met interessante workshops en lezingen.
 • We behartigen je belangen. Bijvoorbeeld door het op de kaart zetten van mindfulness in de maatschappij (zoals in de domeinen onderwijs, gezondheidszorg, bedrijfsleven, overheid en justitie) en door bij zorgverzekeraars te lobbyen voor vergoeding van trainingen aan deelnemers.
 • Je kunt gebruik maken van de klachtenregeling voor jouw deelnemers.
 • In het ledendeel van de website vind je o.a. ondernemersinformatie, zoals bijvoorbeeld over de AVG en andere relevante regelgeving, vergoedingen door zorgverzekeraars en een voorbeeld van Algemene voorwaarden. Voor alle leden die zzp’er zijn, is er de mogelijkheid gebruik te maken van het collectieve lidmaatschap van ZZP Nederland, waar je terecht kunt voor services (o.a. verzekeringen) en informatie over ondernemerschap en belangenbehartiging in Den Haag.
 • Je ontvangt de VMBN Nieuwsbrief en Wetenschapsbrief en hebt inspraak in de algemene ledenvergadering.
 • Je kunt via de website intervisiegenoten vinden en deelnemen aan werkgroepen en commissies. Zie onze pagina intervisie.
 • Verder krijg je een eigen profielpagina in ons online trainersbestand. Hieraan kan je ook trainingen die je geeft aanbieden. Dit maakt jouw praktijk en je eigen trainingsaanbod vindbaar. Organiseer je een bijzondere mindfulnessactiviteit? Die mag (onder voorwaarden) in de openbare agenda.
 • Vanaf 1 januari 2023: Als je lid bent van de VMBN kan je je registreren in het landelijke Mindfulness Register. Zie voor meer informatie hierover de pagina Kwaliteitsregister.

Ja, ik wil me aanmelden als lid!

Fijn, we nodigen je van harte uit. Wat moet je doen?

 • Vul het aanmeldformulier in.
 • Upload tegelijk de gevraagde documenten en certificaten van de voor het lidmaatschap relevante gevolgde opleidingen of scholingen.
 • Wij sturen een bevestigingsmail met informatie over de verdere registratieprocedure en een factuur ad. € 50,- voor de administratiekosten.  Je aanvraag wordt behandeld na betaling.
 • Zodra je aanvraag is behandeld ontvang je bericht. We streven ernaar om je aanvraag binnen 4 weken te behandelen.

Mindfulness Register

Als lid van de VMBN kan je je ook registreren in het Mindfulness Register. Dit is een kwaliteitsregister voor MBSR- en MBCT mindfulnesstrainers. Registerleden voldoen aan de eisen die zorgverzekeraars en bedrijven stellen om voor vergoeding in aanmerking te komen (voorheen was dit de categorie 1 certificering).

Als je registerlid bent vermelden wij dit ook op de VMBN website.