Over VMBN

Mindfulness beroepsvereniging

De VMBN beoogt een platform te zijn waar (aspirant-) trainers kunnen samenkomen, uitwisselen, netwerken en met elkaar binnen de mindfulness traditie verder vorm geven aan de kwaliteit en ontwikkeling van de mindfulnesstraining. De vereniging richt zich hierbij expliciet op trainers die de klassieke 8-weekse mindfulnesstraining aanbieden, zoals ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn (MBSR), en de therapeutische variant van Segal, Williams en Teasdale (MBCT).  Gezien de groeiende populariteit van mindfulness hecht de vereniging belang aan goede kwaliteit van trainers, trainingen en opleidingen. De vereniging wil (na-)scholing van trainers en wetenschappelijk onderzoek naar trainingen bevorderen.
De VMBN is van mening dat de mindfulnesstraining een apart vakgebied is, dat verder gaat dan alleen een aanvullende techniek op therapie of meditatie. We vinden het daarom belangrijk dat alle leden een bepaald aantal scholingsdagen hebben gevolgd in het geven van mindfulnesstraining; op de hoogte zijn van de achterliggende theorie en literatuur; daarnaast zelf een stevige basis in de beoefening van mindfulness hebben, en de bereidheid zich te blijven ontwikkelen op het vlak van mindfulness.
Hieruit volgt dat alle bij de vereniging aangesloten leden gekwalificeerde mindfulnesstrainers zijn, die aan deze basiscriteria voldoen.