Agenda VMBN Bijeenkomsten en Ontmoetingen

Op deze pagina vind je de (voorlopige) planning van activiteiten voor leden. Wil je deelnemen aan een van deze bijeenkomsten, noteer dan de datum alvast in je agenda. Zodra de knop Aanmelden zichtbaar is kan je je voor deelname inschrijven. Deze bijeenkomsten zijn -tenzij anders vermeld-  alleen toegankelijk voor leden van de VMBN. Verslagen van Ontmoetingen en andere bijeenkomsten kan je vinden door in te loggen in het ledengedeelte, onder het tabblad: “Ontmoetingen”.

datum tijd soort bijeenkomst locatie aanmelden
27 feb 2024 19:00 – 20:30 Ontmoeting: Mindful Zelfcompassie (MSC) online Aanmelden
18 maart 2024 19:00 – 20:30 Ontmoeting: Mindfulness-Based Training in Forgiveness (MBTF) online Aanmelden

Ontmoeting Mindful Zelfcompassie (MSC)

Meld je hier aan!

In deze Ontmoeting zal Mila de Koning ons introduceren in de wereld van Mindful Zelfcompassie. Mindfulness leert ons te zorgen voor de ervaring die zich van moment tot moment aan dient. De mindful zelfcompassietraining leert ons te zorgen voor de persoon die ervaart – in dit geval dus voor onszelf.

Met de Mindful Zelfcompassietraining ontwikkel je de kwaliteiten van het hart: vriendelijkheid, acceptatie en verbondenheid. Om te beginnen richten we deze liefdevolle eigenschappen niet op een ander, maar op onszelf. Hoe kunnen we op een vriendelijke manier aanwezig zijn met onze eigen gedachten, gevoelens, emoties en ervaringen?

Eveneens geldt dat compassie en mindfulness niet zonder elkaar kunnen. In het boeddhisme wordt ook wel de metafoor gebruikt van de twee vleugels van onze meditatiebeoefening. Om te kunnen vliegen is het nodig om zowel compassie te ontwikkelen als aandacht.

Doe de zelfcompassie test!
Wil je weten hoeveel zelfcompassie jij hebt? Doe hier de test.

Over de begeleider
Mila de koning is oprichter van De Mindfulness Academie en hoofddocent van de opleiding tot mindfulnesstrainer. Daarnaast is zij verbonden aan het Center for Mindful Self-Compassion in San Diego, U.S.A. als trainer en als opleider en supervisor voor trainers. Nog steeds ligt haar hart bij de gezondheidszorg en geeft zij speciale mindfulness en zelfcompassie workshops en trainingen o.a. aan artsen en andere zorgverleners.

Zelfcompassietrainer worden?
Mila de Koning verzorgd regelmatig hoogwaardige opleidingen (ook samen met de ontwikkelaars Kristin Neff en Chris Germer) tot zelfcompassietrainer bij de Mindfulness Academie. Kijk hier voor meer informatie.

Datum: dinsdag 27 februari 2024 van 19:00 tot 20:30 uur
Plaats: online via Zoom
Begeleiding: Mila de Koning
Voor wie: voor leden en niet-leden

Meld je hier aan!

 


Ontmoeting Mindfulness-Based Training in Forgiveness (MBTF)

De moed van vergevingsgezindheid

Meld je hier aan!

Vergevingsgezindheid kan gezien worden als een bewuste, weloverwogen beslissing om gevoelens van wrok jegens jezelf of iemand die je gekwetst heeft los te laten, ongeacht of ze deze vergeving wel of niet verdienen. In alle religies en wijsheidtradities wordt de waarde van vergevingsgezindheid erkend als een manier om meer in harmonie met onszelf en met de wereld om ons heen te kunnen leven en samenleven. Bovendien bevestigt hedendaags onderzoek dat vergevingsgezindheid kwaliteiten heeft die gezondheid en welzijn bevorderen.

Mindfulness-Based Training in Forgiveness (MBTF)
Net zoals we mindfulness of vriendelijkheid kunnen ontwikkelen, zo kunnen we ook vergevingsgezindheid cultiveren. Vanuit die gedachte hebben Joyce Cordus en Frits Koster de zesweekse Mindfulness-Based Training in Forgiveness (MBTF) ontwikkeld. Hierin wordt aandacht besteed aan vergevingsgezindheid m.b.t. jezelf, aan vergeving vragen aan en aan het vergeven van anderen. We doen dit op individueel niveau, in relatie tot groepen en gemeenschappen en m.b.t. de toenemende polarisatie in de wereld om ons heen. Er zal echter ook aandacht zijn voor allerlei dilemma’s en moeilijkheden bij de beoefening en hoe we ook hier compassievol mee kunnen en mogen omgaan. De training heeft een niet-religieus karakter en wordt wetenschappelijk getoetst, zie www.vergevingsgezindheid.com voor meer informatie.

Inhoud ontmoeting
Tijdens de ontmoeting kun je m.b.v. een geleide meditatie en een interpersoonlijke verkenning via breakout rooms in Zoom kennismaken met enkele aspecten van vergevingsgezindheid. Vervolgens zullen we de inhoud van de MBTF belichten – als een zesweekse online-training en als een live-workshop (3 dagen) voor mensen die werken met mensen.

Begeleiding
Joyce Cordus studeerde in 1984 aan de Universiteit van Amsterdam af als pedagoog. Sinds die tijd is zij, onder meer, werkzaam geweest in het hoger beroepsonderwijs. In 2011 rondde zij de opleiding tot mindfulnesstrainer af en begon zij met het geven van mindfulnesstrainingen aan studenten Social Work en Creatieve Therapie én aan docenten in basis- en voortgezet onderwijs. Begin 2021 rondde zij ook de opleiding tot compassietrainer af bij Frits Koster en Erik van den Brink. Sinds een aantal jaren begeleidt zij meditaties bij 30NOW. Zie www.joycecordus.nl.

Frits Koster beoefent sinds 1979 vipassana-meditatie en leefde vijf jaar als boeddhistisch monnik in Zuidoost-Azië. Hij heeft vele jaren ervaring als retraitebegeleider en als trainer MBSR, MBCL en IMP in de GGZ. Met Erik van den Brink heeft hij de training Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) ontwikkeld. Hierover hebben zij bij uitgeverij Boom twee boeken gepubliceerd. Met zijn vrouw Jetty Heynekamp heeft Frits o.a. ‘De kunst van mindful communiceren’ geschreven; samen met Zohair Elabd heeft hij de opleiding Mindfulness Verdiepen & Mindful Communiceren (MVMC) ontwikkeld. Zie www.fritskoster.nl.

Datum: maandag 18 maart 2024 van 19:00 – 20:30 uur.
Plaats: online
Begeleiding: Joyce Cordus & Frits Koster
Voor wie: alleen voor leden

Meld je hier aan!