Mindfulness

Er wordt veel gevraagd van mensen, thuis, op het werk en op school… Stress, burn-out, angstklachten en chronische pijnklachten komen steeds vaker voor. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken

Mindfulness leert je anders om te gaan met je lichamelijke gewaarwordingen, gevoelens, gedachten en zaken die van buiten op ons afkomen. Het schept overzicht en rust in je hoofd. Bewust aanwezig zijn, geeft het gevoel dat je leeft en niet langer wórdt geleefd. 

Steeds meer mensen ontdekken de meerwaarde van mindfulness. Thuis, in organisaties en op scholen en als onderdeel van (behandel) programma’s in de zorg beoefenen mensen mindfulness om meer rust en kalmte in hun leven te ervaren. 

Raadpleeg ook onze factsheets voor een handig overzicht met algemene informatie over mindfulness; de factsheet met informatie voor werkgevers; of de factsheet voor verwijzers.

Aan de basis van mindfulness

Moleculair bioloog Jon Kabat-Zinn is de ontwikkelaar van het eerste achtweekse mindfulnessprogramma: de Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Kabat-Zinn ontwikkelde MBSR in een academisch ziekenhuis voor chronisch zieke patiënten; om hen beter te leren omgaan met de situatie en met pijn. Later bleek dat mindfulness breder inzetbaar was, bijvoorbeeld om mentale problemen te voorkomen en voor een gezonde leefstijl.

De VMBN gebruikt de definitie van mindfulness van Jon Kabat-Zinn. 

“Mindfulness is awareness that arises through paying attention, on purpose, in the present moment, non-judgmentally, in the service of self-understanding and wisdom.”

Vertaald in het Nederlands: Mindfulness is een proces van volledig en bewust aanwezig zijn in het huidige moment, met een houding van openheid, vriendelijkheid, nieuwsgierigheid en acceptatie. Dit om vanuit meer innerlijke kalmte, inzicht en wijsheid te kunnen leven.

Mindfulness bestaat uit vaardigheden en houdingskwaliteiten die je kunt trainen. De training bestaat uit meditatieoefeningen, bewegingsoefeningen, observatieopdrachten, theorie en oefeningen uit de cognitieve gedragspsychologie.

In de video’s onderaan deze pagina vertelt Jon Kabat-Zinn over de kern van mindfulness. Meer horen over hoe mindfulness werkt? Bekijk dan deze korte video’s.

Wetenschap en innovatie

Sinds het ontstaan van mindfulnesstrainingen wordt voortdurend (internationaal) wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten ervan. Er verschijnen regelmatig nationale en internationale studies over de diverse Mindfulness Based Programs (MBP’s) en er ontstaan nieuwe Mindfulnessprogramma’s. Lees meer over mindfulness en wetenschap op onze Wetenschapspagina.

Jon Kabat-Zinn over mindfulness

 

Jon Kabat-Zinn over houdingskwaliteiten van mindfulness