Criteria voor lidmaatschap

Hieronder vind je de criteria voor je opleiding en ervaring voor lidmaatschap van de VMBN. Wil je weten wat lidmaatschap je te bieden heeft? Lees hier alles over het lidmaatschap van de VMBN.

De VMBN kent vanaf 1 januari 2023 één lidmaatschapsvorm (categorie 1 en 2 lidmaatschap komen te vervallen). Hieronder lees je de toelatingscriteria om lid te kunnen worden van de VMBN. Als je VMBN lid bent kun je je onder voorwaarden ook laten inschrijven in het Mindfulness Register.

 

Criteria lidmaatschap
Vooropleiding
Afgeronde door ministerie OCW erkende opleiding op HBO- of WO-bachelor niveau
Mindfulnesstraining als deelnemer
Je hebt een MBSR- of MBCT-training gevolgd als deelnemer, bij voorkeur begeleid door een geregistreerde trainer/ VMBN categorie 1 trainer. De training is bij voorkeur live gevolgd en bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur inclusief een stiltedag.
Opleiding tot mindfulnesstrainer

 

 

Er zijn 3 mogelijkheden:

  1. VMBN-geaccrediteerde opleiding tot categorie 1 trainer (tot 2025)
    Je hebt een geaccrediteerde opleiding tot MBSR of MBCT trainer met goed gevolg afgerond. 
  2. SMR-geaccrediteerde opleiding tot mindfulnesstrainer (vanaf 2025)
    Je hebt een geaccrediteerde opleiding tot MBSR of MBCT trainer met goed gevolg  afgerond.
  3. Erkende buitenlandse opleiding:
    Je hebt een door de VMBN erkende buitenlandse opleiding MBSR- of MBCT volledig afgerond. De toelatingscommissie beoordeelt eerst je aanvraag. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, ben je verplicht om aanvullende supervisie te volgen!  

*Indien je een ander opleidingstraject hebt gevolgd, kunnen wij je aanvraag helaas niet in behandeling nemen. Heb je hier vragen over, neem dan contact op met het secretariaat.

Stiltetraite(s)

 

Je hebt in de afgelopen 4 jaar een begeleide stilteretraite van minimaal 10 etmalen (of 2 stilteretraites van minimaal 5 etmalen) gevolgd. 

Als je na 2025 bent afgestudeerd dan heb je minimaal  5 etmalen (of 2 stilteretraites van minimaal 2,5 etmalen) gevolgd.

Jouw retraite vond plaats in een van de volgende meditatietradities: vipassana, zen, shambala of dzogchen. De retraite is gegeven door een ervaren retraitebegeleider.

Zie voor meer informatie: de criteria voor retraites

Supervisie en intervisie
Ben je categorie-1 opgeleid? Dan heb je gedurende je opleiding minimaal 5 uren supervisie gevolgd over een door jouw gegeven MBSR- of MBCT-training. 

Heb je de mindfulnessopleiding na 2025 afgerond, dan volgde je gedurende je opleiding daarnaast ook nog 5 uur intervisie. 

Heb je een opleiding in het buitenland gevolgd? Dan gelden aanvullende eisen voor supervisie. Welke dit zijn lees je op de pagina supervisie na een buitenlandse opleiding.

Praktijkervaring
Je hebt tijdens je opleiding minimaal één MBSR- of MBCT- training (onder supervisie) gegeven aan een groep van tenminste 4 deelnemers.
Eigen beoefening
Je mediteert dagelijks en doet mindful bewegingsoefeningen.
Ethische gedragscode
Je onderschrijft de ethische gedragscode van de VMBN.

Voldoe je aan alle hierboven gestelde criteria? Dan kun je je aanmelden als lidLees hier meer over de kosten van het lidmaatschap.

Voldoe je (nog) niet aan de lidmaatschapscriteria, maar wil je (al) wel aansluiten bij onze vereniging? Dan ben je van harte welkom als Vriend van de VMBN. Meer lezen en aanmelden? Ga dan naar Vriend van de VMBN.