Mindfulness helpt

Temidden van alles dat speelt….

Er is veel aan de hand in de wereld. Onze routines zijn verstoord, onze vrijheid is beperkt. Waar we normaal in moeilijke tijden steun bij elkaar zoeken, moeten we nu afstand houden. Er is eenzaamheid én er zijn gezinnen die noodgedwongen de hele dag elkaar op de huid zitten. Samen uitwaaien op het strand mag maar beperkt, boodschappen doen lijkt wel een hindernisbaan. Dit alles kan stressklachten veroorzaken als angst, prikkelbaarheid, somberte, piekeren, je zorgen maken, lichamelijke spanningsklachten en slaapproblemen. Ook kunnen relaties onder druk komen te staan.

… helpt mindfulness

Juist nu kan mindfulness een waardevolle rol spelen in het dagelijks leven. Mindfulness is behulpzaam om innerlijke rust te ontwikkelen te midden van alle onrust. Mindfulness helpt om negatieve patronen van angst of piekeren te doorbreken en sterkt het vermogen om mild te zijn voor jezelf en voor anderen. Dat draagt bij aan meer veerkracht en aan compassievolle relaties. Met mindfulnesstraining ontwikkel je vaardigheden om beter om te gaan met stressvolle situaties, dus ook in tijden van crisis.

Dit is het moment

Als er ooit een moment was waarop het goed is om een mindfulnesstraining te volgen, dan is het wel nu. Veel mindfulnesstrainers verzorgen in de huidige crisis de lessen online. Vanuit huis kunt u op deze manier toch een training volgen. Vind een trainer bij u in de buurt via onze zoekfunctie.
Ook kinderen voelen de onrust en de angst. Zij hebben hun eigen zorgen, en voelen ook die van ons. Er zijn mindfulnesstrainingen specifiek voor kinderen. Nu de scholen gesloten zijn, of slechts beperkt open, kan het heel waardevol zijn om je kind kennis te laten maken met mindfulness.

Wetenschap en Innovatie

Er wordt voortdurend (internationaal) wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van mindfulness-based programma’s (MBP’s), die vaak ontwikkeld zijn in verschillende contexten en voor verschillende doelgroepen. Naast de bewezen effectiviteit van de MBSR en MBCT-trainingen, is de wetenschappelijke basis voor nieuwe mindfulness-based programma’s groeiende. Onderzoek toont verschillende positieve effecten van 8-weekse mindfulnesstrainingen, onder andere op het gebied van:

  • veerkracht bij stress
  • angst en depressie
  • sommige verslavingen
  • chronische pijn
  • kwaliteit van leven bij kanker
  • beroepsoverstijgende competenties van zorgprofessionals
  • relaties (thuis, op school en op het werk)