Mindfulness helpt

Te midden van alles wat speelt…

Mindfulness: thuis, op het werk en op school. Er wordt veel gevraagd van mensen. Stress, burn-out, angstklachten en chronische pijnklachten komen steeds vaker voor. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Mindfulness leert je anders om te gaan met je lichamelijke gewaarwordingen, gevoelens, gedachten en zaken die van buiten op ons afkomen. Het schept overzicht en rust in je hoofd. Bewust aanwezig zijn, geeft het gevoel dat je leeft en niet langer wórdt geleefd. 

Mindfulness is niet zweverig, zoals soms wordt gedacht. Steeds meer mensen ontdekken mindfulness. Thuis, in organisaties en op scholen en als onderdeel van (behandel)programma’s.

Bekijk ook eens onze factsheet voor een handig overzicht met algemene informatie over mindfulness, de factsheet met informatie voor werkgevers of de factsheet voor verwijzers.

… helpt mindfulness

Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) werd ontwikkeld in een academisch ziekenhuis door moleculair bioloog Jon Kabat-Zinn. Hij gaf deze mindfulness-training aan chronisch zieke patiënten om hen te leren omgaan met de situatie en pijn. Later bleek dat mindfulness breder inzetbaar is, bijvoorbeeld om mentale problemen te voorkomen en voor een gezonde leefstijl

Mindfulness kan mentale gezondheidsproblemen verminderen 
Onderzoeken wijzen uit dat mindfulness mogelijk mentale gezondheidsproblemen, zoals stress, kan verminderen. Ook kan het persoonlijk welzijn, bijvoorbeeld tevredenheid over werk en prestatie verbeteren (Lomas et al., 2017). 

Veranderingen in de prefrontale cortex 
Mindfulnesstraining, waarin je je vermogen om bewust te zijn, verbetert, leidt tot veranderingen in de prefrontale cortex. Dit hersengebied wordt geassocieerd met meta bewustzijn en geheugen. Dit is één van de redenen waarom mindfulnesstrainingen zo effectief zijn bij het verminderen van terugval na een depressie (van der Velden et al., 2015). 

Wilskracht versterken 
Er is veel bewijs dat wilskracht uitgeput kan raken. Wilskracht kan echter ook verfrist en versterkt worden. Zo kunnen slaap, voeding en meditatie hiertoe bijdragen (McGonigal, 2012). 

Zelfbeheersing ontwikkelen 
Mindfulness helpt bij het ontwikkelen van zelfbeheersing, het vermogen af te zien van ongewenst gedrag. Rokers die deelnamen aan een korte mindfulnesstraining konden bijvoorbeeld beter afzien van roken in vergelijking met rokers die deelnamen aan een ontspanningsgroep (Tang et al., 2013).

Dit is het moment

De meest effectieve vorm is de Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) en de daarop gebaseerde Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT). Beide trainingen zijn bewezen effectief, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Mindfulness-apps en boeken over mindfulness kunnen de beoefening ondersteunen, maar ze vervangen niet de ervaringen die je in een training opdoet. Je leert de basis van mindfulness het beste door een ervaringsgerichte training die 8 weken duurt (2,5 uur per week) te volgen bij een VMBN MBSR-trainer. Vind een trainer bij jou in de buurt via onze zoekfunctie.

Wetenschap en Innovatie

Sinds de jaren tachtig wordt voortdurend (internationaal) wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van mindfulness-based programma’s (MBP’s), die vaak ontwikkeld zijn in verschillende contexten en voor verschillende doelgroepen. Naast de bewezen effectiviteit van de MBSR en MBCT-trainingen, is de wetenschappelijke basis voor nieuwe mindfulness-based programma’s groeiende. Onderzoek toont verschillende positieve effecten van 8 weekse mindfulnesstrainingen, onder andere op het gebied van:

  • Overbelasting of burn-out 
  • Rusteloosheid 
  • Onzekerheid en piekeren 
  • Zelfkritische gedachten en laag zelfbeeld 
  • Angst of paniek 
  • Neerslachtigheid en depressie 
  • Chronische pijn 
  • Angst rond zwangerschap en bevalling 
  • Slechte focus en disbalans (in werk)

Meer over de bewezen werking van mindfulness 

Regelmatig verschijnen nationale en internationale studies over de diverse mindfulness-based programs (MBP’s). Lees meer over mindfulness en wetenschap op onze wetenschapspagina.

Bekijk ook eens onze factsheets voor een handig overzicht met algemene informatie over mindfulness, informatie voor werkgevers of voor verwijzers.