23 februari, 2022

Promotie: hoe werkt mindfulness bij depressies?

Marleen ter Avest promotie mindfulness bij depressie

Marleen ter Avest promoveerde aan het Radboudumc Centrum voor Mindfulness op onderzoek naar de werking van mindfulness bij depressies. Hoewel meer onderzoek naar de details nodig is, zijn sommige bevindingen nu al toepasbaar in de praktijk.

De volledige titel van het proefschrift is Mindfulness-Based Interventions for Depression: How does it work and for whom? Marleen vertelt over het onderzoek: “Ons onderzoek richtte zich specifiek op mensen met terugkerende depressies. We zijn meer te weten gekomen over hoe mindfulness-based cognitieve therapie (MBCT) en mindfulness-based compassievol leven (MBCL) werken, en voor wie MBCT vooral van toegevoegde waarde is. Deze nieuwe kennis is te gebruiken om de trainingen verder door te ontwikkelen.”

Marleen vindt het “mooi om te zien dat er steeds meer onderzoek naar mindfulness-based interventies plaatsvindt. Het vakgebied wordt steeds meer serieus genomen. Mindfulness werkt niet voor iedereen, maar dat wil niet zeggen dat het nooit werkt. De werkelijkheid ligt daar ergens tussenin.”

Marleen ter Avest is psycholoog, mindfulness- en compassietrainer en onderzoeker. Daarnaast is ze voorzitter van de wetenschapscommissie van de VMBN. Naar aanleiding van de promotie hadden we een uitgebreid gesprek met haar. Lees het hele interview.

Het interview verscheen ook in de VMBN-wetenschapsnieuwsbrief van 18 februari 2022.

Samenvatting proefschrift (Nederlands en Engels)