Veelgestelde vragen m.b.t. COVID-19

Veel gestelde vragen en antwoorden m.b.t. COVID-19

Hieronder vind je de meest gestelde vragen m.b.t. het COVID-19 virus. Heb je een vraag die hier niet bij staat, of heb je een aanvulling op een antwoord? Mail dan je vraag of aanvulling naar info@vmbn.nl.

 

Worden online trainingen vergoed door de ziektekostenverzekeraars?
Als alternatief voor live gegeven trainingen zijn veel trainers overgegaan tot het online geven van trainingen. Maar worden deze ook vergoed door de ziektekostenverzekeraars? In veel gevallen wel. Zet op je factuur dat het een training op afstand betreft en welke applicatie je daarvoor hebt gebruikt. De meeste zorgverzekeraars hebben dit als voorwaarde voor vergoeding gesteld.

Uiteraard moet aan de overige voorwaarden worden voldaan om in aanmerking te komen voor vergoeding  (indicatie van burn-out klachten, doorverwijzing door huisarts en training wordt gegeven door een VMBN categorie 1 trainer).
Laat bij twijfel je deelnemer zelf contact opnemen met zijn/haar zorgverzekeraar om te informeren of de zorgverzekeraar de training ook vergoedt indien deze online wordt gegeven en gevolgd. Pas dan heb je absolute zekerheid. Wanneer je van je deelnemer hoort dat zijn/haar zorgverzekeraar de online gegeven training vergoedt, deel het dan met ons, zodat wij alle VMBN leden hierover kunnen informeren.

Terug naar overzicht

Waarom vraagt de VMBN zelf niet bij de zorgverzekeraar of de online gegeven training wordt vergoed?
In deze tijd, waarin zorgverzekeraars overspoeld worden met soortgelijke vragen van andere beroepsverenigingen blijkt het ontzettend moeilijk om hier een snel en eenduidig antwoord op te krijgen. Het werkt daarom veel sneller als deelnemers deze vraag bij de zorgverzekeraar neerleggen. Als we de antwoorden daarvan doorkrijgen, kunnen we deze weer bundelen en met alle trainers delen.

Terug naar overzicht

Welke mogelijkheden zijn er als ik geen gewone (live) trainingen meer kan geven?
Je kunt de trainingen uitstellen, of overwegen om deze online te geven.
Bij het maken van een keuze voor een online computerprogramma, is het goed om de beschikbare opties te bekijken. Voor het geven van trainingen is het wel zo prettig als het programma in ieder geval over de volgende opties beschikt:

  • het kunnen delen van je scherm
  • een whiteboard
  • het als trainer kunnen uitschakelen van het geluid van je deelnemers
  • tekenen op een whiteboard
  • virtuele subgroepen maken in aparte ruimtes (zodat je deelnemers in groepjes kunt laten werken)

Belangrijk is ook om te letten op stabiliteit van het programma en gebruikersgemak. Niet iedereen is immers even handig met de computer. Verder moet het programma zowel op een computer, laptop, tablet en telefoon te gebruiken/installeren zijn.
Zonder een oordeel te willen geven over het programma, is een van de programma’s die je hiervoor kunt gebruiken Zoom (https://zoom.us). Van meerdere kanten hebben we hierover positieve ervaringen ontvangen. Ook het VMBN bestuur maakt voor haar online vergaderingen gebruik van dit programma.
Het gaat te ver om alle mogelijke programma’s onder de loep te nemen, dus als je nader marktonderzoek wilt doen, google dan op ‘software voor online lesgeven’. N.B. Er is veel te doen over de waarborging van privacy bij dergelijke programma’s. Voor zover nu bekend zijn de problemen op dit gebied door Zoom opgelost.

Via de vereniging AVG ontvingen wij een overzicht van veilige tools voor thuiswerken:
Skype https://www.skype.com/nl/
Zoom ( versie Pro, Business, Enterprise) https://zoom.us/
Microsoft Teams https://products.office.com/nl-NL/microsoft-teams/group-chat-software?market=nl
Google Hangout https://hangouts.google.com/
Join.me https://www.join.me/nl
Weseedo https://www.weseedo.nl/
Clickdoc https://www.cgm.com/nl/videoconsult.nl.jsp
Whereby https://whereby.com/

De Autoriteit Persoonsgegevens geeft op https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/nieuws/veilig-thuiswerken-tijdens-de-coronacrisis tips over hoe je op een veilige manier thuis kunt werken en veiligheid van de gegevens van je klanten kunt waarborgen.

Terug naar overzicht

Moet ik trainingen die nu lopen stoppen?
Ons advies is om de training als het enigszins kan niet te onderbreken. Als je een training hebt lopen, dan heb je waarschijnlijk al een keuze gemaakt, omdat de overheid alle bijeenkomsten heeft verboden. Als je de training onderbroken hebt, dan adviseren we om je te oriënteren op het online geven van de training en zo snel mogelijk contact op te nemen met je deelnemers om de training voort te zetten.

Terug naar overzicht

Moet ik geplande trainingen uitstellen?
Het is voor iedereen belangrijk nu alles zo abnormaal is, om zoveel mogelijk dingen zo normaal mogelijk te laten verlopen. Trainingen die je op korte termijn start, kan je online geven. Informeer de deelnemers zo snel mogelijk en geef duidelijke informatie over hoe ze kunnen deelnemen aan de online training.

Terug naar overzicht

Een of meer deelnemers willen niet deelnemen aan de online training, wat kan ik doen?
In beginsel heeft de deelnemer een keuze gemaakt op basis van de live gegeven training. Wil een deelnemer niet deelnemen aan de online training, dan is dat begrijpelijk. Je kunt in dat geval de kosten terugstorten, of je kunt de deelnemer aanbieden later dit jaar deel te nemen aan een training.

Terug naar overzicht

Welke voorzieningen bieden de opleidingen?
Het Centrum voor Mindfulness heeft veel nuttige en praktische informatie beschikbaar, zie https://centrumvoormindfulness.nl/opleiding-mindfulnesstrainer/mindfulness-juist-nu
Ze geven ook dagelijks een meditatie van ca. 20 minuten (‘s avonds). Deelname is gratis en iedereen mag meedoen. Je moet je wel even aanmelden. Meer info: https://centrumvoormindfulness.nl/mindfulness-trainingen/mediteren-met-cvm-online
SeeTrue gaat de geplande opleidingen waarschijnlijk online geven. Dagelijks geven zij 3 meditaties waaraan (oud)cursisten gratis kunnen deelnemen. Hierover hebben (oud)cursisten persoonlijk bericht ontvangen van SeeTrue. https://www.seetrue.nl/13-mindfulness-opleidingen-nl/235-berichtgeving-coronavirus
IvM: https://www.instituutvoormindfulness.nl
Radboud Mindfulness Centrum: veel van de geplande trainingen zijn online te volgen, zie https://www.radboudcentrumvoormindfulness.nl/het-centrum/annuleringen-vanwege-beleid-coronavirus/

Terug naar overzicht

Is er onderzoek gedaan naar het effect en de kwaliteit van online trainingen?
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van online trainingen, ook specifiek op het gebied van mindfulness. De VMBN wetenschapscommissie is bezig om deze informatie te verzamelen. Publicatie volgt op korte termijn via de wetenschaps-nieuwsbrief.

Terug naar overzicht

Welke voorzieningen biedt de overheid aan ondernemers?
De overheid biedt voor ondernemers uit specifieke sectoren een financiële tegemoetkoming voor de gevolgen van de maatregelen die genomen zijn in het kader van het COVID-19 virus. (Zie ook het nieuwsbericht op de VMBN website, https://www.vmbn.nl/hoe-ondersteuning-te-krijgen-als-mindfulness-ondernemer/) Om in aanmerking te komen moet o.a. de hoofdactiviteit van de onderneming bij de KvK ingeschreven zijn met een SBI-code van ondernemingen die voor de tegemoetkoming in aanmerking komen. De betreffende SBI-codes staan gepubliceerd op de website van de rijksoverheid. Specifiek staan mindfulnesstrainers hier niet bij, maar de lijst wordt regelmatig gewijzigd. Hou de informatie op de website van de overheid daarom in de gaten: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/tegemoetkoming-schade-covid-19

Wanneer je van mening bent dat je geregistreerde SBI code niet aansluit bij je feitelijke hoofdactiviteit, kan je hiervan melding maken op: http://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/tegemoetkoming-schade-covid-19/melding-niet-aansluitende-sbi-code-wssl

De codes waaronder mindfulnesstrainers mogelijkerwijs kunnen vallen, afhankelijk van waar je werkt, zijn:

96.09
85.89.2
85.60
86.91.9

Terug naar overzicht

VMBN, april 2020