27 juni, 2022

Terugblik VMBN ledendag

Verbinden, verbreden en verdiepen

Op 17 juni 2022, een zonovergoten vrijdag, kwamen ruim 70 leden samen om elkaar na lange tijd weer te ontmoeten. In de bosrijke omgeving was inspiratie genoeg voor ons vak. Rond het thema ‘mindfulness voorbij de achtweekse’ waren er op de ledendag genoeg manieren om nieuwe ideeën op te doen en om bestaande inzichten te verdiepen.

Barbara Doeleman - van Veldhoven

Barbara Doeleman – van Veldhoven

Onze expertise is nodig

Dagvoorzitter Barbara Doeleman – van Veldhoven nam ons op luchtige wijze mee door de ochtend. Spreker Wouter de Jong (onder meer bekend van zijn bestseller Mindgym) daagde ons uit om de SUCCES-formule toe te passen. Een hulpmiddel bij de ‘kunst van aandacht’. En een handvat om aansluiting te vinden bij jouw publiek en onze deelnemers, in welke setting dan ook. Welke taal gebruik jij om mindfulness in de wereld te zetten?

Wouter de Jong

Wouter de Jong

Jeroen Kemperman, senior manager strategy & business development bij Zilveren Kruis Achmea, opende zingend over liefde, wat een lef! En hij nam ons mee in de ontwikkelingen bij zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea. Hoe gaan ze om met het grootste vraagstuk van de zorg: betaalbaarheid en bemensing. En hoe kan bijvoorbeeld een app hierbij helpen. Een app die vertelt hoe het met je gaat en wat je zou kunnen doen om je beter te voelen. Het was de start voor een verdiepend gesprek met de zaal. Een app kan enerzijds een mooi hulpmiddel zijn, maar moet niet het ‘outsourcen’ van je gevoel worden. Het mag geen quick fix worden voor een systeem of cultuur waarin mensen worden overvraagd. We moeten dan naar het systeem kijken en niet mensen ‘trucjes leren’ om met zo’n systeem om te gaan. Barbara deed een oproep om vooral de expertise van mindfulnesstrainers te benutten bij de verdere ontwikkeling van de app.
Jeroen Kemperman

Jeroen Kemperman

 

Jan Willem Landre

Jan Willem Landre

Jan Willem Landré van Vitaal Bedrijf schetste een lonkend perspectief voor vitalere werknemers. Hierin kunnen we als mindfulnesstrainers zeker een rol bij spelen. Via Vitaal Bedrijf kunnen we ons werkveld verbreden naar het midden- en kleinbedrijf. Vitaal Bedrijf heeft een netwerk van vitaliteitspartners waaronder categorie 1 mindfulnesstrainers van de VMBN. En sit netwerk kan groter, op de kaart van Nederland is de spoeling in het oosten van het land nog dun. Steeds meer werkgevers zijn welwillend om de zorg voor hun personeel serieus te nemen. Wist je dat 70% van de werknemers met een burn-out onvoldoende psychologische veiligheid op de werkvloer ervaart? Vitaal Bedrijf draagt bij aan verbetering, door  een vragenlijst (digitale scan) voor werknemers en vervolgens opties voor interventies op het gebied van leefstijl. Waaronder een mindfulnesstraining.

 

Verbinden

Tijdens de lunch was er alle ruimte om bij te praten met oude bekenden en om nieuwe collega’s te ontmoeten. En de prachtige omgeving werd benut met een sessie mindfulness in de natuur door VMBN lid Nienke Heijbroek.

Verdiepen en verbreden

In de middag was er in twee rondes keuze uit diverse workshops. Zo konden we meer leren over een vervolgtraining MBCL (Annetje Brunner) en MBCP-fear (Irena Veringa en Yvonne Tuinte). Of kon je je laten inspireren hoe je mindfulness neer kunt zetten in een ander domein, namelijk het onderwijs (Jolanda Naaktgeboren) of in het museum (Jolien Posthumus). Vitaal Bedrijf (Hans Arends) verzorgde een verdiepende toelichting op hun lezing in de ochtend. En vanuit de werkgroep intervisie (René Slikker) kon je kennismaken en oefenen met deze mooie vorm voor verdere professionalisering. En wat niet kan ontbreken in de huidige tijd is verdieping op het digitaal/online lesgeven (Frodo de Valk).

Gedurende de hele dag waren er drie stands van opleiders: de opleiding Trauma Sensitieve mindfulness van Dorle Lommatzsch; opleidingen van het Radboud CvM met Hiske van Ravesteijn; MBCP-fear met Yvonne Tuinte en Irena Veringa.

Na warme afsluitende woorden van onze voorzitter Rosetta Kooistra ‘Wat neem jij mee de toekomst in? De 8-weekse voorbij, biedt zoveel kansen die wij als vereniging ook op de voorgrond willen zetten’ met daarna natuurlijk de welverdiende bedankjes aan de organisatie, sprekers en workshophouders. We sloten we de dag af met een verfrissende borrel.  Een mooie warme dag, letterlijk en figuurlijk. Een fijn weerzien van de leden van de VMBN!