Criteria Lidmaatschap categorie 2

 1. opleiding aangaande het geven van MBSR / MBCT *
  U heeft aantoonbaar minimaal 7 opleidingsdagen specifiek gericht op het leren begeleiden in MBSR / MBCT gevolgd.
 2. vooropleiding
  Afgesloten beroepsopleiding/studie (Universitair of HBO).
 3. meditatiebeoefening
  Minimaal 2 jaar dagelijkse beoefening van mindfulnessmeditatie (in de traditie van Kabat-Zinn, Zen, Vipassana, Shambala, Dzogchen of soortgelijke).
 4. mindfulnesstraining als deelnemer
  Deelname als cursist aan het 8-weekse programma Stressreductie door Aandachttraining of Aandachtgerichte Cognitieve Therapie bij een ervaren MBSR / MBCT trainer.
 5. retraite-ervaring
  Deelname aan minimaal 1 begeleide stilteretraite (in de traditie van MBSR, Vipassana, Zen, Shambala, Dzogchen of soortgelijk) van minimaal 7 dagn (=etmalen) in de afgelopen 4 jaar. Deze retraite hoeft niet aaneengesloten te zijn maar mag ook in twee gedeelten gevolgd zijn.
 6. literatuur
  U heeft zich verdiept in literatuur aangaande MBSR / MBCT, waaronder het Handboek Meditatief Ontspannen van Jon Kabat-Zinn, of Aandachtgerichte Cognitieve Therapie van Teasdale e.a.
 7. praktijk
  U maakt in uw beroepsuitoefening aantoonbaar gebruik van mindfulness oefeningen.
 8. bijscholing
  De trainer verplicht zich tot regelmatige bijscholing. Per 2 jaar worden minstens 2 dagen nascholing bezocht, waartoe ook retraites gerekend worden.

* De zeven opleidingsdagen zijn gericht op het leren begeleiden van de MBSR/MBCT.  Van opleidingsmodules die  een combinatie aanbieden van het zelf ervaren van de training als deelnemer, met het leren begeleiden als trainer  (zoals sommige RINO cursussen en de See True basismodule van vóór september 2013), worden alleen de uren gerekend mbt. het leren begeleiden.

(Voorbeeld: een 8-daagse opleidingsmodule biedt in de ochtenden de MBCT aan, om de training te laten ervaren als deelnemer, en heeft in de acht middagen een train-de-trainer programma om de MBCT te leren begeleiden. De module wordt gerekend als vier opleidingsdagen. Een lid dat alleen de module heeft gevolgd, wordt daarmee aspirant-lid, en kan doorstromen naar categorie 2 wanneer nog drie aanvullende opleidingsdagen zijn gevolgd.)

 

—> AANMELDEN ALS LID