Criteria voor lidmaatschap

Hieronder vind je de criteria voor je opleiding en ervaring voor lidmaatschap van de VMBN. Wil je weten wat lidmaatschap je te bieden heeft? Lees hier alles over het lidmaatschap van de VMBN.

Vanaf 1 januari 2023 kent de VMBN nog maar één lidmaatschapsvorm. Om lid te kunnen worden moet je voldoen aan de onderstaande lidmaatschapscriteria.
Zie voor meer informatie de pagina Alles over lid worden

 

 

Criteria lidmaatschap
VooropleidingAfgeronde door ministerie OCW erkende opleiding op HBO -of WO- bachelor niveau
Mindfulnesstraining als deelnemerJe hebt een MBSR- of MBCT-training als deelnemer bij voorkeur bij een categorie 1 mindfulnesstrainer gevolgd. Dit betreft een live gevolgde training van 8 bijeenkomsten van 2,5 uur en een stiltedag.
Opleiding tot mindfulnesstrainer

 

 

Er zijn 2 mogelijkheden:

1. VMBN-geaccrediteerde opleiding:
Je hebt een geaccrediteerd opleidingstraject MBSR of MBCT volledig afgerond.

2. Erkende buitenlandse opleiding:
Je hebt een erkende buitenlandse opleiding afgerond en hier tenminste 23 opleidingsdagen (of minimaal 150 opleidingsuren) specifiek gericht op de begeleiding in MBSR of MBCT voor volwassenen gevolgd. Ook de volgende onderdelen dienen in dit traject behandeld te zijn:

  • training in het aanbieden van formele en informele MBSR- of MBCT-oefeningen
  • theorie en praktijk van psycho-educatie uit MBSR of MBCT
  • theorie en praktijk van inquiry uit MBSR of MBCT
  • theoretische onderbouwing van MBSR of MBCT en reflectie hierop

Zie ook de aanvullende criteria voor supervisie verderop in deze tabel.

Indien je een ander opleidingstraject hebt gevolgd dan kunnen wij je aanvraag op dit moment helaas niet in behandeling nemen. Indien je hier vragen over hebt kan je contact opnemen met het secretariaat.

Stiltetraite

 

Je hebt in de afgelopen 4 jaar een begeleide stilteretraite van 10 etmalen (of 2 stilteretraites van minimaal 5 etmalen per retraite) in de meditatietraditie* gevolgd.

* Uitsluitend begeleide stilteretraites gegeven in de meditatietraditie, zoals vipassana, zen, shambala en dzogchen, gegeven door een ervaren retraitebegeleider

Zie voor meer informatie: de criteria voor retraites

Meditatieboefening / eigen praktijkJe mediteert dagelijks sinds 3 jaar
SupervisieHeb je een door de VMBN geaccrediteerde opleiding gevolgd: in dat geval maakt supervisie deel uit van de opleiding.

Heb je een opleiding in het buitenland gevolgd? In dat geval beoordeelt de toelatingscommissie of de opleiding is erkend. Bij een positief oordeel kan je contact opnemen met een door de VMBN erkende supervisor en dien je minimaal 6 uren supervisie te volgen. Het schrijven van een reflectieverslag over een te geven MBSR of MBCT training is onderdeel van het supervisietraject en wordt door de VMBN supervisor beoordeeld.

Klik hier voor meer informatie supervisie bij buitenlandse opleidingstrajecten

PraktijkervaringJe geeft jaarlijks minimaal 2 MBSR of MBCT trainingen
LiteratuurJe hebt je verdiept in literatuur aangaande MBSR of MBCT, waaronder het Handboek Meditatief Ontspannen (Full Catastrophe Living) van Jon Kabat-Zinn, of Aandachtgerichte Cognitieve Therapie van Teasdale e.a.
Aanvullende scholingNa het verkrijgen van het lidmaatschap / na het voltooien van je opleiding volg je per 2 jaar minimaal 7 nascholingsdagen en/of retraitedagen. * Per 1 januari 2023 wijzigen de regels voor herregistratie, zie https://www.vmbn.nl/herregistratie

Aanmelden als lid

 

Vriend van de VMBN

Voldoe je nog niet aan alle criteria voor het lidmaatschap, dan kan je Vriend van de VMBN worden.  Je blijft dan op de hoogte van de verenigingsactiviteiten, ontvangt de wetenschapsnieuwsbrief en kunt deelnemen aan VMBN activiteiten en bijeenkomst. De kosten bedragen € 45 per jaar.